sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Prečo je zlato v kurze?
17.07.2024

Ľudia sa zlatom zaoberajú už tisíce rokov a od staroveku slúži ako stabilný uchovávateľ hodnoty. Aj dnes môže zlato generovať pôsobivé výnosy – ale len vtedy, keď sú trhové podmienky optimálne.

 

Zlato bolo v poslednom čase na roztrhanie, pričom viaceré katalyzátory tlačili ceny smerom k historickým maximám. Za posledných šesť mesiacov cena zlata vzrástla približne o 20 percent na viac ako 2 400 dolárov za trójsku uncu. To je v pozoruhodnej vzdialenosti od historického maxima zlata 2 075 dolárov.

Niektorí odborníci sa domnievajú, že súčasná zlatá horúčka sa ešte len začína. Iní sú skeptickejší voči potenciálu zlata priniesť väčšie investičné zisky.

 

 

> Čo tlačí ceny zlata vyššie?

Jedným z najväčších katalyzátorov ceny zlata v roku 2023 bol výhľad úrokových sadzieb. Americký Federálny rezervný systém v boji proti inflácii agresívne zvyšoval úrokové sadzby a to isté robili aj ostatné hlavné centrálne banky sveta. Najnovšie čísla inflácie naznačujú, že FED urobil v cenovej oblasti veľký pokrok a dostal cenový rast pod kontrolu. Za 12 mesiacov do apríla inflácia v Spojených štátoch dosiahla 3,4 percenta a v eurozóne bola dokonca len 2,4 percenta.

Sprísnenie úverových podmienok na americkom trhu pomáha schladiť ekonomiku a spomaliť infláciu. Investori teraz očakávajú, že FED pristúpi k zníženiu úrokových sadzieb o trochu neskôr, ako sa pôvodne očakávalo. Podľa analytického nástroja Fed Watch tool z dielne CME sú šance, že FED zníži úrokové sadzby o 25 bázických bodov do septembra, takmer 50-percentné a šance, že s ďalším zmiernením menových podmienok rovnakého kalibru príde do decembra, sú tretinové.

Zlato sa všeobecne považuje za alternatívnu univerzálnu menu. No jeho nevýhodou je, že z držby zlata investori nezískajú žiadne úrokové výnosy ani žiadne iné peňažné toky. V dôsledku toho malo zlato historicky negatívnu koreláciu s úrokovými sadzbami. Žltý kov sa tiež považuje za bezpečný prístav pre peniaze investorov v čase neistoty. To platí pre prostredie, v ktorom rastúce úrokové sadzby vyvolajú recesiu a vidina firemných ziskov sa rozplynie ako ranná hmla v lete.

Tradične sa investori môžu obrátiť na zlato, aby sa tak poistili proti potenciálnemu výpredaju na akciovom trhu.

Pre tých, ktorí sa rozhodnú investovať do zlata, je preto najdôležitejším posolstvom trpezlivosť. Na zníženie rizika a zvýšenie potenciálneho výnosu je dôležitá tiež diverzifikácia do dlhopisových aktív.

 

> Zlato a americký dolár

Zlato má tiež historicky negatívnu koreláciu s americkým dolárom. Keďže sa zlato obchoduje zvyčajne v amerických dolároch, slabý dolár znamená, že investori platia viac za rovnaké množstvo zlata.

Existujú aj psychologické faktory, ktoré prispievajú k negatívnej korelácii medzi zlatom a americkým dolárom. Mnoho investorov vidí v zlate nemennú, vnútornú hodnotu spojenú s jeho užitočnosťou a jedinečnými fyzikálnymi vlastnosťami vrátane jeho krásy a mäkkosti.


Keď investori strácajú dôveru v tradičné meny, nakupujú zlato ako defenzívne aktívum so stabilnou hodnotou. Napríklad kolaps banky Silicon Valley Bank a niekoľkých ďalších inštitúcií v minulom roku otriasol dôverou v americký finančný systém a dolár, čo len zvýšilo dopyt po zlate.

Negatívna korelácia medzi zlatom a americkým dolárom sa v roku 2023 zatiaľ udržala. Dolárový index, teda spriemerovaná hodnota dolára voči košu hlavných iných mien sveta, medziročne klesol o 1,3 percenta, zatiaľ čo cena zlata vzrástla o viac ako desatinu. Ak FED začne uvoľňovať svoju menovú politiku v druhej polovici roka, dolár by mohol byť pod ďalším tlakom.

 

 

> Očakávania na trhu so zlatom

Investori, ktorí očakávajú, že Federálny rezervný systém zníži svoju referenčnú úrokovú sadzbu, sú hlavnou silou, ktorá poháňa ceny zlata nahor. No rast ceny žltého kovu je podporený aj inými faktormi, vrátane centrálnych bánk – vedených Čínou – skupujúcich zlato, aby zmiernili závislosť od amerických dolárov.

Centrálne banky považujú zlato za dlhodobého uchovávateľa hodnoty a bezpečné útočisko v časoch ekonomických a medzinárodných turbulencií.

Zlato sa považuje za odolnú investíciu. Keď úrokové sadzby klesajú, ceny zlata majú tendenciu rásť, pretože drahé kovy sa stávajú atraktívnejšími ako aktíva vyplácajúce príjem, napr. dlhopisy. Investori tiež považujú zlato za zabezpečenie proti inflácii, pričom stávky na drahé kovy si zachovajú svoju hodnotu, keď ceny porastú.

 

> Centrálne banky kupujú

Čínska ľudová banka v marci nakúpila zlato už 17. mesiac po sebe a pridala 160 000 uncí, aby zvýšila svoje zlaté rezervy na 72,74 milióna trójskych uncí.

Centrálne banky rozvíjajúcich sa krajín chcú „diverzifikovať“ svoje portfóliá rezerv odklonom od amerických dolárov a nakupujú zlato uprostred geopolitickej neistoty. Keďže Čína dopĺňa svoje rezervy, dopyt tlačí ceny, ktoré už podporili bežní investori, ešte vyššie.

Čínski investori sa pozerajú na zlato ako na alternatívne aktívum uprostred poklesu cien nehnuteľností a cien akcií v posledných rokoch. Zlato je preto aj pre retailovú časť investorov v Číne veľkým lákadlom. No krajina draka v tom nie je sama. Ďalšie centrálne banky, vrátane Indie a Turecka, tiež zvyšujú svoje zlaté rezervy. Ekonomický rozmach Indie je hnacou silou týchto nákupov.

 

 

> Znamenie doby?

Požiadavky centrálnych bánk na zlato sú znakom slabnúcej závislosti od dolára, ktorého sa však centrálne banky nedokážu celkom zbaviť. Väčšinu svojich devízových rezerv aj tak dlhujú v amerických vládnych dlhopisoch, ktoré predstavujú likvidnú a najbezpečnejšiu formu úročených aktív.

Krajiny, ktoré nie sú spojencami Spojených štátov, sa snažia akumulovať zlato, aby sa „zmiešalo s dolármi“ a tiež aby znížili svoju zraniteľnosť voči sankciám medzinárodného spoločenstva.

Nákupy centrálnych bánk spôsobili rast cien zlata od roku 2022. A práve tento faktor by mohol pomôcť k nástupu novej éry zlata.

Podľa JP Morgan nakupovali centrálne banky dvakrát viac zlata ako v priemere za rok v predchádzajúcom desaťročí.

No je tu aj mix iných ekonomických faktorov súvisiacich s vysokými cenami ropy a ich potenciálne silným proinflačným vplyvom na svetovú ekonomiku. Uprostred silnejúceho trendu prechodu na elektromobilitu je nadprodukcia lacných čínskych vozidiel pre Ameriku hrozbou. A preto prišla za zmenu vzťahov s Čínou zalobovať americká ministerka financií Janet Yellenová návštevou Pekingu.

 

> Zvyčajné vnímanie zlata

Rast cien zlata signalizuje, že investori očakávajú zníženie sadzieb zo strany FED-u koncom tohto roka, ale nemusia si byť istí vyhliadkami na zníženie inflácie bez toho, aby uvrhli americkú ekonomiku do recesie známej aj ako mäkké pristátie.

Zníženie dolárových úrokov je stále hlavnou hnacou silou býčieho sentimentu pri obchodovaní so zlatom. Šéf amerického FED-u Jerome Powell v poznámkach uviedol, že inflácia je stále na „hrboľatej ceste“ smerom k dvojpercentnému cieľu centrálnej banky a že znižovanie sadzieb s cieľom obnoviť rovnováhu ekonomiky sa pravdepodobne začne niekedy neskôr v tomto roku.

 

 

> Prečo teda zlato rastie práve teraz?

Niektorí investori robia v súvislosti so zlatom na trhu poriadny humbug a to tlačí jeho ceny ďalej nahor. Na Reddite existujú celé skupiny hrdých kupujúcich, ktorí sa v snahe podporiť jeden druhého zamotávajú do nekonečných debát o výnosnosti svojej investície.

Spoločnosť Costco začala v auguste predávať zlaté tehly online a strieborné mince v januári. Spoločnosť teraz môže predávať až 200 miliónov dolárov v zlate a striebre každý mesiac. Finančný riaditeľ Richard Galanti v decembri analytikom povedal, že spoločnosť v predchádzajúcom štvrťroku predala zlaté tehly v hodnote viac ako 100 miliónov dolárov.

Zrýchľujúca sa frekvencia príspevkov na Reddite, rýchle on-line výpredaje produktov a robustný mesačný internetový predaj naznačujú prudký nárast dynamiky trhu s cennými kovmi. Silný trend smerom nahor navyše podporuje analytikov v čoraz odvážnejších predpovediach na zlato, čo zrejme spôsobí, že ceny zlata budú dlhodobo vyššie.

Lindahl povedal, že „sledovatelia trendov“ a ďalší skočia na rast cien, pretože pozadie začína poukazovať na podstatne vyššie ceny v dlhodobom horizonte.

Za zmienku tiež stojí, že zlato je tradičným aktívom, ktoré sa drží počas politickej neistoty. Voliči vo viac ako 60 krajinách sa tento rok chystajú k volebným urnám vrátane prezidentských volieb v USA. Tento nárast geopolitickej a ekonomickej nepredvídateľnosti podčiarkuje stabilnú hodnotu drahého kovu.

 

> Predpovede ceny zlata

Zlato dosiahlo svoje historické maximum 2 075 dolárov ešte v auguste 2020, no teraz sa jeho maximum priblížilo na dosah 2 500-dolárovej hranice. Spoločnosť CMC Markets nedávno uviedla, že pivot FED-u spustí výpredaj výnosov amerických vládnych dlhopisov, čo pošle ceny zlata až na úroveň 2 600 dolárov za trójsku uncu.

Generálny a investičný riaditeľ Swiss Asia Capital Juerg Kiener uviedol, že mierna globálna recesia v roku 2023 by mohla poslať cenu zlata až na 4 000 dolárov za uncu do konca roka.

Analytik Bank of America Lawson Winder tvrdí, že slabší americký dolár povedie k zvýšeniu cien zlata, po ktorom však príde obdobie konsolidácie. Predtým ako zlato opätovne atakuje nové historické maximá, sa zrejme zastabilizuje na úrovni 2 200 dolárov za trójsku uncu v priebehu posledného štvrťroka 2024.

 

 

> Ponuka a dopyt po zlate

Ceny zlata sú tiež poháňané základnou dynamikou ponuky a dopytu a po zlate je veľký dopyt. Globálny dopyt po zlate sa podľa World Gold Council v roku 2022 zvýšil o 18 percent na 4 741 ton.

Šperky sú najväčším globálnym hnacím motorom dopytu po fyzickom zlate. Centrálne banky po celom svete tiež nakupujú a držia zlato, aby diverzifikovali svoje rezervy. Okrem toho sa zlato používa ako komponent v priemyselných a elektrických zariadeniach a procesoch.

Investori tiež priamo podporujú dopyt po zlatých tehličkách, minciach a kovoch. Fondy obchodované na burze s fyzickým krytím zlata musia neustále zvyšovať svoje držby zlata.

Spoluzakladateľ spoločnosti DataTrek Research Nicholas Colas hovorí, že rastúce ceny zlata majú tendenciu stimulovať globálny dopyt po fondoch ETF investujúcich do zlata, ktorý v posledných rokoch dosiahol vrchol medzi 10 miliardami a 11 miliardami dolárov mesačne.

Ak sa záujem globálnych investorov o zlato začne rozbiehať, čo je typickým príkladom toho, čo sa na trhu deje teraz, keď cenová dynamika nabrala na intenzite, čistý dopyt po ETF by mohol byť palivom, ktoré posunie cenu žltého kovu ešte vyššie. Bez ohľadu na to, či sú veľkí inštitucionálni investori zástancovia či odporcovia zlata, stále odporúčajú zvážiť jeho troj- až päťpercentné zastúpenie v diverzifikovanom portfóliu.

 

> Je zlato dobrou investíciou?

Odporúčanie pridať malé množstvo zlata do diverzifikovaného investičného portfólia je bežné medzi správcami majetku a investičnými poradcami. Zlato malo historicky nízku alebo dokonca negatívnu koreláciu s akciami a dlhopismi, čo pomohlo minimalizovať straty počas období strát na akciových trhoch. Napríklad v roku 2022 sa ceny zlata mierne zvýšili o 0,4 percenta, zatiaľ čo akciový index S&P 500 klesol o 19,4 percenta.

Medzi rokmi 1971 a 2022 zlato vygenerovalo priemerný ročný výnos 7,7 percenta, čo je výrazne nad 4,2-percentným nominálnym množstvo zlata môže zvýšiť diverzifikáciu a znížiť riziko portfólia, existuje tiež veľa dôvodov, prečo neinvestovať do zlata príliš veľký podiel svojho majetku.

Zlato historicky zaostávalo za výkonnosťou akciového indexu S&P 500, ktorý od roku 1971 dosiahol priemerný ročný výnos 10,2 percenta. Okrem toho zlato nevypláca dividendy, nezískava úroky ani negeneruje žiaden peňažný tok alebo príjmy. Jeho fyzická držba je navyše spojená s nákladmi na jeho bezpečné uloženie.

 

 

> Ako investovať do zlata?

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete investovať do zlata. Niektorí ľudia uprednostňujú vlastníctvo fyzického zlata, ako sú tehličky, mince a šperky. Nákup fyzického zlata je v poriadku ako dlhodobá investičná stratégia, ale obchodovanie s fyzickým zlatom v krátkodobom a strednodobom horizonte môže byť ťažké a nákladné.

Investori môžu tiež obchodovať so zlatými futures a s opčnými kontraktmi, ale tieto deriváty môžu byť komplikované a mimoriadne riskantné pre investorov, ktorí nemajú hlboké znalosti o trhoch s derivátmi.

Investori môžu nakupovať akcie spoločností ťažiacich zlato. Ziskovosť akcií ťažiarov zlata sa zvyšuje s rastom jeho ceny, ale akcie majú tendenciu byť oveľa volatilnejšie ako cena samotného zlata.

Nakoniec, investori môžu nakupovať zlaté ETF, trusty alebo podielové fondy. Zlaté podielové fondy držia akcie ťažobných spoločností a dokonca aj fyzicky vlastnia niektoré kovy. Investori, ktorí chcú zaujať agresívnejší prístup k zlatu, môžu dokonca nakupovať ETF fondy s pákovým efektom, ale tieto nie sú navrhnuté ako dlhodobé investície a majú tendenciu výrazne zaostávať za podkladovou cenou zlata počas dlhšieho časového obdobia.


Mário Blaščák
Autor článku je externý prispievateľ a komentátor diania na finančných trhoch.

 

Späť